top of page
111.jpg
PNG beli tartuf.png

 Beli

spojene tartufi.png

Da li ste znali da je Srbija zemlja bogata tartufima? Ona je jedna od najvećih regija na čijem tlu rastu beli tartufi.

Beli tartuf je najređa i najcenjenija gljiva na svetu. Ovaj kulinarski dragulj ima najizraženije mirisne arome od svih vrsta tartufa- intenzivne, upečatljive i jedinstvene. Ograničene dostupnosti i ponude ovo šumsko blago je najskuplji tartuf na svetu, njegova cena po 
kilogramu doseže i do 7000€. Bere se u periodu od oktobra do januara, a može se naći u komadima od 2g pa čak do 1.5kg.

Beli tartuf se smatra najređim i najcenjenijim tartufom jer raste u ograničenim klimatskim uslovima izkorena određenih vrsta drveća. Razvija se u simbiotskom odnosu sa samo nekoliko vrsta drveća, i uglavnom se formira u blizini korenja razmenjujući hranljive materije koje pomažu rastu i tartufa i drveta.

Crni tartufi se često nazivaju crnim dijamantima zbog njihove retkosti, karakteristične arome i izuzetne kulinarske vrednosti. Ovi tartufi su nepravilnog oblika, crne spoljašnjosti i tamne, mramorne unutrašnjosti, koja varira od tamno braon do crne, u zavisnosti od njihove zrelosti.

Rastu u simbiozi sa korenima pojedinih vrsta drveća, pre svega hrasta, lešnika i nekih drugih listopadnih stabala. Za lociranje tartufa koriste se obučeni psi za lov na tartufe jer imaju oštro čulo mirisa koje može otkriti izrazitu aromu tartufa. Srbija je bogata nalazištima tartufa, a posebno crnog letnjeg tartufa koji se bere od maja do novembra.

PNG crni tartuf.png

Crni

spojene tartufi.png
KR.png
KR1.png
KR2.png

DŽOKERI

KR3.png
KR4.png
KR5.png

ČUVANJE TARTUFA

1) U staklenu teglu sipati pirinač da zauzme 50% prostora, i u njega staviti sveže tartufe.

Ako su tartufi zdravi, na ovaj način se mogu čuvati od 7 dana do 10 dana. Tegla stoji u frižideru. Takodje, pirinač će povući aromu tartufa, i može se iskoristiti za obrok.

 

2) Očišćene tartufe zamotati u ubrus, svaki pojedinacno, i staviti u teglu. Tegla ne sme da se puni tartufima do vrha, već ostaviti 30% prostora. Ubrus menjati svaki dan. Na ovaj način tartufi ostaju sveži do 10 dana. Tegla stoji u frižideru.

PSI2.jpg

LOVCI NA TARTUFE

Naši verni saradnici su kuce, rase Lagoto Romagnolo. Krasi ih izuzetna inteligencija, lojalnost, spremnost na avanturu, a samim tim i na lov na tartufe.

Šuma je njihovo prirodno okruženje, njihov teren za igru. A svaki pronađen tartuf je medalja njihove avanture.

A sem gastronomske vrednosti, beli tartufi su izuzetno zdravi jer obnavljaju sive moždane ćelije i jačaju organizam.

Osim gastronomske vrednosti, tartufi su izuzetno korisni za naše zdravlje. Nizak nivo masti, dobar izvor proteina i vitamina obezbeđuje višestruke benefite po naše zdravlje. Sadrži sve esencijalne aminokiseline za zdravu ishranu. Konzumiranje belih tartufa jača organizam, obnavlja sive moždane ćelije, smanjuje šanse za kardiovaskularne bolesti i moždani udar.

bottom of page